Παρασκευή, Φεβρουαρίου 02, 2007

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ

Αντιγράφω απο ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε απο τους φοιτητές στον δρόμο (ένα απο τα πολλά δηλαδή, απλώς αυτό μου άρεσε). Τροφή για την σκέψη!

Συμπολίτες μας,
Τις τελευταίες εβδομάδες οι φοιτητές έχουμε καταλάβει τις περισσότερες σχολές μας και βγαίνουμε στους δρόμους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας μας και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αγωνιζόμαστε για μια Παιδεία που θα είναι δημόσιο αγαθό και στην οποία θα μπορούν να έχουνε πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Για μια Παιδεία που θα είναι στην υπηρεσία ολόκληρης της κοινωνίας κι όχι στην υπηρεσία των λίγων οικονομικών συμφερόντων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων μας και στην εργασιακή αβεβαιότητα.
Παρ'όλα αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια, όπως και πολλές εφημερίδες, συκοφαντούν τον αγώνα μας. Αρνούνται να προβάλουν τα αιτήματά μας. Παρουσιάζουνε τις πορείες μας ως πορείες μειοψηφιών. Προβάλλουν διαρκώς μεμονομένα επισόδεια που γίνονται παρά την προσπάθειά μας να τα αποτρέψουμε με την περιφρούρησή μας. Πολλά Μ.Μ.Ε. σκοπίμως συκοφαντούν το δημόσιο πανεπιστήμιο για να διαφημήσουν μετά τα ιδιωτικά ως τον "παράδεισο" που θα έρθουν να σώσουν την κοινωνία απο τα δήθεν "απαράδδεκτα" δημόσια. Επιπλέον, θέλουν να παρουσιάσουνε το πανεπιστημιακό άσυλο ως χώρο δήθεν εγκληματικών ενεργειών. Όμως αρνούνται πεισματικά να προβάλουν τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που κάνουμε όλον αυτόν τον καιρό μέσα στις καταλήψεις μας, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθ'ότι πρόκειται για εκδηλώσεις που είναι το πραγματικό νόημα του ασύλου, γιατί προοθούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την δημιουργηκή έκφραση.
Την συγκακριμένη αυτή στάση των Μ.Μ.Ε. δεν την θεωρούμε τυχαία, καθ'ότι συνδέεται με συγκακριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που κρύβονται απο πίσω και που θέλουν να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρ'όλα αυτά δεν μας πτοούν. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, έτσι ώστε και οι επόμενες γενιές και τα δικά σας τα παιδιά να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης, δίχως να χρυσοπληρώνουν τα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης (των φροντηστηρίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων). Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της δημόσιας εκπαίδευσης και σας καλούμε να σταθείτε αλλυλέγγυοι και να μας στηρήξετε. Σας καλούμε να απορίψετε τη συκοφάντηση που επιχειρούν τα δελτία ειδήσεων και να ακούσετε τα αιτήματα και τα οράματά μας.

Αν και εν πολλοίς συμφωνώ με το παραπάνω κείμενο, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία η αντίληψή μου διαφοροποιείται λίγο και θα τα αναπτύξω σε επόμενο post.

8 Comments:

At 7:09 μ.μ., Φεβρουαρίου 03, 2007, Blogger iris said...

μια απορία : γιατί ενώ όλες αυτές τις μέρες οι πορείες ήταν πολυπληθείς (δουλεύω στη τσιμισκή επομενως δεν έχω χάσει ούτε μία) ενώ η σημερινή του σαββάτου δεν είχε παρά ελάχιστα άτομα; Μήπως γιατί το σάββατο οι "εργαζόμενοι" φοιτητές - καθηγητές δεν έχουν δουλειά από την οποία να απεργήσουν για να διαδηλώσουν;

 
At 8:05 μ.μ., Φεβρουαρίου 03, 2007, Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Διαβασα ενα παρομοιο φυλλαδιο.
Και φυσικα ειμαστε στο πλευρο των παιδιων...

 
At 12:34 π.μ., Φεβρουαρίου 04, 2007, Anonymous Ανώνυμος said...

Se (ksana)eniwsa mesa mou pantou san na mhn perase mia mera (pou lene)...

 
At 9:38 π.μ., Φεβρουαρίου 04, 2007, Blogger Unknown said...

Καλημέρα 8είε
Εγώ στηρίζω φοιτητές!
Η δημόσια παιδεία είναι ΧΡΈΟΣ της πολιτείας.
Ας αφήσουν τα ιδιωτικά σε αυτούς που έχουν και ας κοιτάξουν λίγο την αναβάθμιση του δημοσίου.
This IS NOT AMERICA !!

 
At 6:55 μ.μ., Φεβρουαρίου 05, 2007, Blogger Uncle Aris said...

Ευχαριστώ για την στήρηξη παιδιά, θα ανεβάσω σύντομα και την προσωπική μου άποψη. :)

ΥΓ:Ίρις πραγματικά δεν ξέρω γιατί στην πορεία δεν είχε πολύ κόσμο, έχω ακούσει κάτι, αλλά θέλει επιβεβαίωση. Πάντως σίγουρα δεν είναι αυτό που λές!

 
At 10:05 μ.μ., Φεβρουαρίου 05, 2007, Blogger Σταθης Παναγιωτοπουλος said...

Πειτε με κολλημένο (είμαι! ;-) αλλά δε μπορώ να χωνέψω μια ανακοίνωση σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή έχουν κάνει 12 χρόνια σχολείο) με τόσα ορθογραφικά λάθη.
Καλός ο αγώνας των φοιτητών. Εξαιρετικός. Αλλά είναι ολοφάνερο ότι η παιδεία στην Ελλάδα υποφέρει και είναι αναποτελεσματική. Πρέπει να αλλάξουν πολλά, και όχι να αγωνιζόμαστε (όπως προφανώς κάνει μια μερίδα κόσμου) για να διατηρηθεί το status quo (όχι το συγκρότημα ;-)

 
At 10:19 μ.μ., Φεβρουαρίου 05, 2007, Blogger Uncle Aris said...

Κατ'αρχήν τα ορθογραφικά λάθη είναι δικά μου κι όχι της μπροσούρας. Και ναι σε αυτό το θέμα έχω μεγάλο πρόβλημα, παίζει να έχω και ελαφριά δυσλεξία να σου πώ την αλήθεια. Απο την άλλη πολύ σωστά και η παιδεία πάσχει απο τις ρίζες της και κανένας δεν λέει οτι είναι ευχαριστημένος έτσι. Τώρα γιατί αυτό φαίνετε έτσι καταλαβαίνω, όπως καταλαβαίνω και ποιος είναι ο ρόλος των παρατάξεων σε αυτό το θέμα, όπου υποστηρίζουν οτι είναι αδύνατο να διεκδικήσεις΄ουσιαστικά δικαιώματα στο παρόν σύστημα. Δηλαδή στον καπιταλισμό. Κάτι στο οποίο διαφωνώ γενικά, αλλά υπάρχει μια προβληματική σε αυτό αντικειμενικά. Υπομονή μέχρι αύριο να πώ την δική μου γνώμη για το 16 και την παιδεία γενικά.

 
At 12:47 π.μ., Φεβρουαρίου 06, 2007, Anonymous Ανώνυμος said...

Anamenoume

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home