Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2007

ΠΕΡΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ


Επειδή πολλά λέγονται τελευταία σχετικά με τους βανδαλισμούς στις πορείες, το κατά πόσο αυτές βοηθούνε ή όχι το φοιτητικό κίνημα αλλά κυρίως η επίρριψη ευθυνών στους φοιτητές για τα επεισόδια αυτά είπα να γράψω κάποια πράγματα σχετικά με αυτό. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αυτοί που πετάνε μπουκάλια αντιδρούν ενάντια σε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς αμφιβολία, είναι άδικο. Όσο λάθος κι αν είναι, ενδεχομένως, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούνε, άλλο τόσο σωστοί είναι και οι λόγοι που αντιδρούν. Επίσης πολλά μπορούν να ειπωθούν και για το κατά πόσο το κάνουνε στις πλάτες του φοιτητικού, αλλά και κάθε άλλου είδους κινήματος (με την λέξη αυτή έχω πρόβλημα, σοβαρά μιλάω…). Το θέμα είναι ότι αυτοί, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όσο το σύστημα είναι άδικο και είναι ανεξάρτητοι από οποιοδήποτε κίνημα που διεκδικεί τα δικαιώματά του. Από εκεί και πέρα οι φοιτητές έχουνε τις εξής επιλογές: Είτε να τους διώξουνε με βία από τις κινητοποιήσεις τους, είτε να τους ανεχτούνε.


Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτό που γίνεται τώρα και δεν θα αναλύσω παραπάνω, διότι τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη.
Η πρώτη περίπτωση όμως, εμπεριέχει αρκετά προβλήματα. Κατ’αρχήν για να διωχθούν από τις πορείες, πρέπει να ασκηθεί βία εναντίων τους, διότι αν καταλαβαίνανε ότι ζημιώνουν το κίνημα, θα έφευγαν από μόνοι τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φασαρίες τελικά δεν θα αποφευχθούν, επεισόδια θα γίνουν και πάλι, οι μπάτσοι θα βρούνε αφορμή για να ορμήξουν στην πορεία χτυπώντας και συλλαμβάνοντας κόσμο, και τα κανάλια θα δείχνουν πάλι τα δικά τους. Επίσης, όταν εμείς δεχόμαστε την καταστολή και την κατακρίνουμε, με ποιο δικαίωμα θα την ασκήσουμε σε άλλους, προκαταβολικά; Γιατί αν την ασκήσουμε αφού γίνει κάτι, δεν θα υπάρχει πια νόημα, αφού το κακό θα έχει γίνει ήδη. Δηλαδή να γίνουμε μπάτσοι στην θέση των μπάτσων; Υποτίθεται ότι ακριβώς αυτήν την πραγματικότητα θέλουμε να ανατρέψουμε. Τελικώς θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, αφού φασαρίες θα έχουν γίνει, έτσι κι αλλιώς και τα ΜΜΕ κάθε άλλο παρά αντικειμενικά θα είναι και θα έχουμε την ευθύνη ότι ασκήσαμε καταστολή σε ανθρώπους που στο κάτω κάτω αντιδρούνε για τους ίδιους λόγους με εμάς, απλώς με λάθος, ίσως τρόπο. Κι εν πάση περιπτώσει, προσωπικά, αν είναι να δαρθώ μα κάποιους, προτιμώ να δαρθώ με τις δυνάμεις καταστολής για να σπάσω τι κόκκινες γραμμές που μου βάζουν και δεν μ’αφήνουν να διαμαρτυρηθώ και να διαδηλώσω, όπου θέλω, παρά με κάποιον που κατεβαίνει μαζί μου στην πορεία.


Επιπλέον, το να τους αντιμετωπίζουμε εμείς, είναι προβληματικό, διότι ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα για τα οποία δεν είμαστε εμείς υπαίτιοι. Η κοινωνία είναι άδικη, αυτή οδηγεί νέους σε τέτοιες αντιδράσεις, εμείς γιατί θα πρέπει να μπλεχτούμε σε αυτό το θέμα; Άσε που ήδη μπλεκόμαστε, ακριβώς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να λύσουμε το πρόβλημα, κάνοντας την κοινωνία πιο δίκαιη, όσο μπορούμε εν πάση περιπτώσει.
Αν θέλουνε να εξαλειφθούνε τα προβλήματα τέτοιου είδους, να στρώσουν τον κώλο τους κάτω και να φτιάξουνε μια δίκαιη κοινωνία. Και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Και χωρίς τέτοια προβλήματα. Όσο υπάρχει η αδικία, θα υπάρχουν κι αυτοί σαν φυσικό επακόλουθο. Το να αναλύουμε και κυρίως το να αποπροσανατολίζουμε την κουβέντα από το κυρίως θέμα, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Παιδεία, είναι λάθος, διότι απλά είναι δύο διαφορετικά προβλήματα, τα οποία απλώς τυχαίνει να εμφανίζονται στον ίδιο χώρο και χρόνο, δηλαδή στις διαδηλώσεις.


Εκτός αυτού είναι κι ένα άλλο ζήτημα το ποιοι πετάνε τα μπουκάλια. Είναι οι ιδεολόγοι, απλοί χουλιγκάνοι και βεβαίως βεβαίως, οι αγαπητοί μας ασφαλίτες με τις κουκούλες, αλλιώς γνωστοί και σαν ζαρντινιέρες. Για τους δύο πρώτους μάλλον ισχύουν όσα γράφηκαν πιο πάνω, για τους δε τελευταίους, ε, τι να πούμε, το παρακράτος σε όλο του το μεγαλείο. Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι οι φοιτητές είμαστε σε ένα αδιέξοδο, καθώς από την μία ούτε να κινηθούμε εναντίων των «ταραξιών» πρέπει, αλλά ούτε και θα έχει νόημα στην τελική κατά την γνώμη μου κι από την άλλη η ύπαρξη αυτών δίνει πατήματα για λάσπη και αποπροσανατολισμό από τα ΜΜΕ. Και κατά την γνώμη μου, η μοναδική σοβαρή και ακέραιη λύση που μπορούμε να δώσουμε, είναι η αντιπληροφόρηση στον κόσμο. Να τους δώσουμε να δούνε την δική μας οπτική γωνία. Και μέσα στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης, εντάσσεται και το παρόν κείμενο.

5 Comments:

At 1:46 μ.μ., Μαρτίου 02, 2007, Anonymous Ανώνυμος said...

για το τελευταιο κομματι μετα τη Photo με τη μασκα που ριχνει το μπουκαλι, εχω πει ακριβώς τα ιδια με αλλες λεξεις μα ακριβως τα ιδια!
πολυ καλη αναλυση, δειχνει ακριβως ποια πρεπει και σε μεγαλο βαθμο ειναι η αντιδραση των φοιτητων προς τη μεριδα των ατομων που επιλεγει αυτο τον τροπο αντιδρασης. καποια κακως κειμενα, οπως ακυρα μπουκαλια που προκαλουν οντως κινδυνο σε ολη την πορεια πρεπει να αποφευχθουν. σε ολα τα αλλα που λες ειμαι 100% μαζι σου.

 
At 2:25 μ.μ., Μαρτίου 02, 2007, Blogger Uncle Aris said...

Γιατί αυτά που λέω, τόσο εγώ όσο κι εσύ, είναι αλήθειες. Κι απο την στιγμή που είπα να δώσω μια ολοκληρωμένη άποψη επι του θέματος, δεν μπορούσαν να παραλειφθούν κι αυτές οι αλήθεις. Και για να είμαι ειλικρινής, από σένα πήρα την αφορμή να γράψω το post αυτό.

 
At 10:54 π.μ., Μαρτίου 03, 2007, Blogger Γιωργος Μανουσακης said...

Μου άρεσε και μένα η ανάλυση σου, αλλά επί της ουσίας,διαφωνώ λίγο. Μπορεί με τις μολότωφ να γίνεται "δυσφήμιση" του αγώνα, όμως ταυτόχρονα γίνεται και κλιμάκωση της κρίσης. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ είναι λίγο πριν την ψήφιση του. Πώς μπορεί να αποτραπεί αυτή; Κατά τη γνώμη μου μόνο με γεγονότα. Οι καταλήψεις αντέχουν την επίθεση της δαπ, οι συνελεύσεις κερδίζονται, ο κόσμος εξακολουθεί να κατεβαίνει στις πορείες, όμως αυτό γίνεται εδώ και ένα χρόνο και η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε ελάχιστα. Το 1991 η κυβέρνηση είχε υποχωρήσει μόνο υπό την πίεση των δραματικών γεγονότων, όχι υπό την πίεση μόνο των πορειών και των μαθητικών καταλήψεων. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αγώνα σας!

 
At 8:46 μ.μ., Μαρτίου 03, 2007, Blogger Uncle Aris said...

Επειδή δεν κατάλαβα, προσδιόρισε ακριβώς λίγο, σε ποίο σημείο ακριβώς διαφωνείς μαζί μου; Γιατί πραγματικά, έτσι που το έθεσες δεν μπορώ να καταλάβω και πραγματικά θα ήθελα την γνώμη σου.

 
At 1:30 μ.μ., Μαρτίου 04, 2007, Blogger Γιωργος Μανουσακης said...

Εσύ προτείνεις ως μέση λύση την αντιπληροφόρηση του κόσμου, αντίθετα με τα αστικά ΜΜΕ που προβάλλουν μόνο τα επεισόδια.

Κατά τη γνώμη μου μόνο μέσα από ΓΕΓΟΝΟΤΑ, πολλά και συγκεκριμένα μπορεί να προκύψει λύση!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home